Eerste en Tweede Trimester SEO (ETSEO en TTSEO)

De 13 weken echo oftewel Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) wordt verricht tussen 12+4 weken en 14+3 weken zwangerschap.

Vanaf 1 september 2021 kan iedere zwangere kiezen voor een 13 weken echo.

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Mogelijk kunnen grotere lichamelijke afwijkingen al eerder in de zwangerschap gevonden worden bij het kind.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat wel een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.

Aan de 13 weken echo zijn geen kosten verbonden.

 

De 20- weken echo wordt ook wel de tweede SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd. Deze echo wordt verricht tussen de 18e en 21e zwangerschapsweek. Echoscopie is een veilige manier van screenen. Onderzoek heeft aangetoond dat er geen afwijkingen ontstaan door de echo.

Tijdens deze echo wordt het kind van top tot teen gescreend op afwijkingen. Doordat we ruim de tijd hebben zal Fiona ook zoveel mogelijk vertellen over het echo beeld wat jullie zien. Zo neemt ze jullie stap voor stap mee. De echo is bedoelt voor het opsporen van:

  • Open rug
  • Open schedel
  • Waterhoofd
  • Breuk of gat in het middenrif
  • Breuk of gat in de buikwand
  • Hartafwijkingen
  • Ontbreken of afwijken van de nieren
  • Ontbreken of afwijken van botten
  • Afwijkingen aan armen of benen.

Tevens wordt de groei van het kind opgemeten, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta beoordeeld. Als er bijzonderheden worden gezien, dan zal Fiona jullie dat tijdens het onderzoek vertellen.
De 20-weken echo is niet bedoeld voor het bepalen van het geslacht van uw kind.

Soms is er een softmarker te zien. Een softmarker is een kleine afwijking van het normale. Is er sprake van één zo’n softmarker dan vervolgen we dat bij de 30 weken echo. Wanneer er sprake is van twee of meer van deze softmarkers, zou er een achterliggende oorzaak kunnen zijn zoals een syndroom. Om dit uit te sluiten zal er altijd een revisie echo worden afgesproken in het ziekenhuis. Dit noemen we een GUO.

“De kans dat een aangeboren afwijking tijdens het echoscopisch onderzoek wordt ontdekt is afhankelijk van de soort afwijking.
Bijvoorbeeld: de kans dat een open ruggetje ontdekt wordt, is ongeveer 90 op de 100. De kans dat een hartafwijking ontdekt wordt, is ongeveer 25 tot 50 op de 100, afhankelijk van de ernst van de afwijking.”

Vervolgonderzoek
Je komt in aanmerking voor vervolgonderzoek:

  • Bij een afwijking die van invloed is op de gezondheid van je kind
  • Bij meerdere softmarkers
  • Bij twijfel over een afwijking of de betekenis hier van

Geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO)
Het vervolg onderzoek bestaat uit een uitgebreide echo in het ziekenhuis. Indien er twijfel bestaat over een syndroom bij je kind wordt er een vruchtwaterpunctie aangeboden.

Beperkingen 
Met de 20-weken echo kunnen niet alle aangeboren afwijkingen worden gevonden. Sommige afwijkingen zijn te klein of te onduidelijk om te zien op een echo. Andere zijn pas zichtbaar na de geboorte. Bovendien kunnen na 20 weken zwangerschap ook nog aangeboren aandoeningen ontstaan.
Het komt soms ook voor dat het kind zelf de beeldvorming belemmerd. Meestal valt dit op te lossen door te zelf te bewegen. Een enkele keer komt het voor dat jullie een ander keer terug moeten komen voor een revisie echo.

Verplicht
Is de echo verplicht? Nee, deze echo is niet verplicht. Er zouden redenen kunnen zijn om de echo niet te laten verrichten. We adviseren wel om er goed over na te denken mochten jullie twijfelen. Bespreek het met ons. We kunnen jullie helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Kosten

De 20 wekenecho zit in de basisverzekering en wordt dus vergoed. De declaratie zal rechtstreeks bij jouw verzekering worden ingediend. Je hoeft dus zelf niets te betalen.

Zie voor meer informatie de volgende websites of folders

Aanmelden

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Uw vragen/bericht