Beladvies

Normaal gesproken dient de bevalling zich aan tussen de 37 en 42 weken. De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. De hieronder genoemde richtlijnen gelden voor deze periode.

Vóór de 37 weken moet je altijd bellen!

Wanneer moet je ons bellen?
Je mag ons altijd bellen. We vinden het fijn als je ons een rommelmelding geeft. Dit kan voor iedereen anders zijn. Belangrijk is dat er regelmaat in de frequentie van de weeën zit.

 • Bij een eerste kindje
  – De rommelmelding: regelmatige weeën om de 5 minuten die een minuut aanhouden gedurende 1,5 tot 2 uur.
  Grote kans dat het niet meer afzakt. Dit zou in theorie nog wel kunnen. Afhankelijk van hou het met jou gaat en wat wij inschatten komen we langs of spreken we duidelijk af wanneer we weer contact hebben
  – Actieve ontsluiting bij: weeën om de 3 minuten, die ongeveer 60-90 seconden aanhouden, gedurende 1,5 uur die je flink moet weg zuchten.
  Meestal komen we dan langs om thuis te beoordelen of de bevalling is gestart en hoe ver het is.
 • Bij een tweede of volgende kindje
  – Rommelmelding: Wanneer er duidelijk regelmaat in de frequentie van de weeën zit. De duur van de wee moet dan op zijn minst 40 seconden zijn. Vaak herken je het van de vorige keer en weet je zelf goed in te schatten of de weeën al krachtig zijn. We zien regelmatig dat vrouwen sneller voorweeën hebben. Wanneer er nog te veel variatie in frequentie is en de wee duurt kort (<30 sec) of juist lang (>90 sec). Is het meestal niet het “echte” werk.
  Bij twijfel altijd bellen!
  – Actieve ontsluiting bij: weeën hebt om de 5 minuten, die ongeveer 45-60 seconden aanhouden, gedurende 1 uur die je flink moet weg zuchten.
 • Als je vliezen zijn gebroken moet je ons altijd bellen, ook in de nacht. We komen dan in de loop van de dag bij je thuis langs om het vruchtwater beoordelen en je controles te doen. Meld het altijd als het hoofdje niet is ingedaald. Dit hebben wij dan nadrukkelijk bij de laatste controle gezegd.
  Bij een niet ingedaald hoofd of gekleurd vruchtwaterkomen we altijd langs.
 • Bloedverlies vergelijkbaar met je 1e dag van de menstruatie of meer. Bewaar dan ook bloederig ondergoed of maandverband. Bij twijfel of ongerustheid hierover mag je ook altijd contact opnemen

 

Aanmelden

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Uw vragen/bericht