Verloop van de baring

Geen bevalling is hetzelfde. Wanneer je twintig moeders vraagt naar de geboorte van hun kind, dan krijg je twintig verschillende verhalen te horen. Toch is iedere bevalling grofweg in drie fasen in te delen.

Ontsluitingsfase

De eerste fase is meestal meteen de langste. Als dit je eerste kind is, duurt deze ongeveer 10 uur. Bij een volgend kind gaat het vaak wat sneller. In de eerste fase bereidt je lichaam zich voor op de geboorte van je baby. Die zit daarbij nog veilig in de baarmoeder en kan nog niet naar buiten komen.

De baarmoedermond, de uitgang van je baarmoeder, moet eerst opengaan. Nu is het nog een langwerpige tuit dat je een beetje kunt vergelijken met het tuitje van een ballon. Onder invloed van de weeën wordt deze tuit afgeplat tot het helemaal is verdwenen. Dit proces heet verstrijken.

Als de baarmoedermond is verstreken, begint de ontsluiting. De baarmoedermond opent zich. Door inwendig onderzoek kunnen wij meten hoeveel ontsluiting er is. Die wordt gemeten in centimeters. Bij 10 cm heb je volledige ontsluiting en begin je aan de tweede fase: de ‘uitdrijving’.

Uitdrijvingsfase

De tweede fase van je bevalling kan heel snel verlopen, maar bij een eerste kind duurt deze gemiddeld een uur. Je baby gaat op weg door het geboortekanaal: de weg naar buiten. Zodra je volledige ontsluiting hebt, mag je beginnen met persen.

De uitdrijvingsfase gaat stapje voor stapje. In het begin glijdt het hoofd nog terug, maar vanaf een bepaald moment blijft het zichtbaar. Men zegt dan dat het hoofdje ‘staat’. Je kunt dit meestal zelf voelen: het is een branderig, stekend gevoel. Op dit moment zal vragen wij je om niet meer mee te persen maar te zuchten, zodat het weefsel rond je vagina rustig op kan rekken om het hoofdje door te laten.
Bij één van de volgende weeën volgt de rest van het hoofdje en vanaf dat moment gaat het snel. jullie kindje wordt geboren!

Het wordt op moeder haar buik gelegd en afgedroogd en warm ingepakt. Zodra de navelstreng uitgeklopt is wordt deze afgeklemd en doorgeknipt (meestal door de partner).

Wij doen na de geboorte meteen een aantal controles. Dit heet de apgarscore en gebeurd bij 1, 5 en 10 minuten. Dit is een goede indicatie om te zien of het goed gaat met jullie baby.

Nageboorte

De derde fase duurt meestal minder dan een halfuur. Je baarmoeder trekt opnieuw samen, waardoor de placenta loskomt. Je voelt misschien nog een zachte perswee en dan wordt de placenta geboren, het orgaan dat je kindje negen maanden lang heeft gevoed!

Hechten

Ben je ingeknipt of heb je een scheurtje, dan wordt deze knip of scheur door ons gehecht. De hechtingen lossen vanzelf op. Mochten ze na een paar dagen erg trekken kunnen wij ze meestal verwijderen.

Borstvoeding

Wij streven ernaar om de baby binnen het uur aan de borst te leggen. Dit is belangrijk voor de productie en binding van moeder en kind. Het kan zijn dat het niet meteen lukt. Blijf het proberen zodra de baby begint te smakken of om de 3 uur als het geen signalen afgeeft. Bij een snelle bevalling of juist een langer dan gemiddelde uitdrijving kan het zijn dat je baby misselijk is. Gelukkig heeft het genoeg reserves gekregen om de 1e 24 uur door te komen.

Bij het aanleggen kan het zijn dat je weer krampen in je baarmoeder voelt. Dit komt doordat je weer oxytocines aanmaakt.

Aanmelden

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Uw vragen/bericht