Harde buiken
Dit zijn geen echte weeën. Al hoe wel ze af en toe wel voor verwarring zorgen of onrust geven. Bij een harde buik spant de buik onwillekeurig aan. Dit kan een pijnlijk, zeurderig gevoel geven. Je voelt dat de buik gespannen en hard is als een voetbal. Je kan je buik niet induwen. Zodra de harde buik over is, is je buik weer soepel. Harde buiken kunnen lang aanhouden. Soms wel uren. Vaak is het een teken dat je net te veel gedaan heb die dag. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren.
Soms zijn harde buiken een teken van een blaasontsteking. Bij aanhoudende klachten die niet overgaan met rust en warmte adviseren wij om je urine bij de huisarts te laten controleren.
Harde buiken zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad voor je kind. Het kan wel zijn dat je daardoor minder leven voelt.
Indalingsweeën
Eigenlijk zegt het woord het al. Dit zijn contracties, samentrekkingen van de baarmoeder, die ervoor zorgen dat je kind verder gaat indalen.
Voorweeën
Ook wel braxton Hicks of oefenweeën genoemd. Naarmate je verder in de zwangerschap komt gaat je lichaam meer oefenen. Bij vrouwen die zwanger zijn van hun volgende kindje kan dit relatief vroeg in de zwangerschap al gebeuren. Het kan geen kwaad, zolang het maar niet op de echte weeën gaat lijken. Bij twijfel hierover moet je ons altijd bellen.
Voorweeën kunnen lastig, vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Bedenk dat ze er in ieder geval voor zorgen dat de baarmoeder mond aan het rijpen is.
Ontsluitingsweeën
Het is lastig om te omschrijven wat nu precies een wee is, daarom een globale omschrijving: Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, in je rug en soms ook in je bovenbenen. In het begin kunnen deze samentrekkingen onregelmatig zijn en aanvoelen als menstruatiepijn. Het beste kun je dan wat afleiding zoeken, zoals lichte huishoudelijke klusjes, televisie kijken of nog wat proberen te slapen als het nacht is. Deze eerste ‘krampen’ zullen geleidelijk overgaan in ontsluitingsweeën, die regelmatig, om de paar minuten komen en zeker een minuut lang aanhouden. Bij echte goede weeën is het niet meer mogelijk om tijdens een wee te praten of te lachen en moet je stoppen met datgene waar je mee bezig was. Tussen de weeën door is de buik soepel en voel je geen pijn. Een rustige plek en warmte in de vorm van een kruik, een warme douche of een bad kunnen helpen om deze weeën goed op te vangen. Als je je eerste kind verwacht, moet je er rekening mee houden dat de bevalling tussen de 12 tot 18 uur kan duren vanaf het moment dat de weeën goed op gang zijn.
Persweeën
De uitdrijving is begonnen. Persweeën kun je niet tegenhouden. Je buik duwt als het ware zelf de baby naar buiten. Deze weeën heb je ook nodig, want op eigen kracht persen is niet te doen. Bij een 1e kind mag er 2 uur gedaan worden over de uitdrijvingsfase. Bij een volgend kind is dit maximaal 1 uur.
Naweeën
Na de bevalling kan het zijn dat je naweeën ervaart. Je baarmoeder moet goed blijven samentrekken om ervoor te zorgen dat de wond die de placenta heeft achtergelaten goed heelt en dichtblijft. Hierdoor wordt het bloedverlies geminimaliseerd.
Ze kunnen echt vervelend en naar zijn. Daarom mag je tegen de naweeën 3×2 paracetamol per dag innemen.
Wanneer je borstvoeding geeft kan het zijn dat je baarmoeder daar extra op samentrekt doordat het hormoon oxytocine wordt aangemaakt.