Bloedonderzoeken

Het eerste bloedonderzoek zal plaatsvinden na de eerste controle, ongeveer tussen de acht en twaalf weken zwangerschap. Hiervoor krijg je van ons een formulier mee voor een priklaboratorium. Wij werken samen met Atal medial en het SCAL. Het laboratorium neemt bloed af voor de volgende bloedwaarden:

– bloedgroep en rhesus (D) factor en rhesus (c) factor

– suikergehalte (glucose)

– antistoffen

– geslachtsziekten, zoals syfilis en HIV

– infectieziekte; Hepatitis B

– indien noodzakelijk kunnen we ook bepalen of je beschermt bent tegen een aantal kinderziektes, zoals rode hond (rubella), waterpokken (Varicella) en de 5e ziekte (Parvo) Deze kinderziektes prikken we alleen mee als we niet (zeker) weten of je deze gehad hebt of er voor bent ingeënt. Als je twijfelt of je vroeger de vaccinaties hebt gehad, dan kun je dit opvragen bij het RIVM via info@rivm.nl.

Wanneer je Rhesus negatief bent nemen wij vanaf 27 weken bloed bij je af. Dit gebeurt op de praktijk. Met een druppeltje bloed kunnen wij ook je ijzergehalte nogmaals bepalen.

Soms is het nodig om een extra glucosetest te doen in de zwangerschap. Dit bloedonderzoek kan helaas niet bij een priklab verricht worden. Voor deze uitgebreide glucosetest moet je naar het ziekenhuis.

Wil je meer weten over het hoe en waarom van het bloedonderzoek voor zwangeren kijk op RIVM.nl

Aanmelden

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Uw vragen/bericht