Prenatale screening

Wat is prenatale screening?
‘Prenataal’ betekent ‘voor de geboorte’; en screening is een onderzoek door middel van een test. Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of het ongeboren kind een aangeboren afwijking heeft of een verhoogde kans daarop. Als uit de test blijkt dat de kans verhoogd is, of er worden bij de echo afwijkingen gezien, komt u in aanmerking voor verder onderzoek. Dit vervolgonderzoek wordt prenatale diagnostiek genoemd.

Counselingsgesprek

De verloskundige zal bij de eerste controle vragen of je meer wilt weten over prenatale screening. Als je dit wilt, dan maken we een afspraak voor een gesprek op de praktijk. Dit noemen wij het counselingsgesprek. Tijdens dit gesprek zullen wij de verschillende mogelijkheden met jou bespreken, waarna je een keuze kunt maken.

Welke testen zijn er mogelijk bij prenatale screening?
Voor prenatale screening bestaan er verschillende testen:

 • De combinatietest
 • De NIPT-test (vanaf 1 april 2017)
 • Structureel echoscopisch onderzoek 1e trimester (beschikbaar vanaf 1 september)
 • Structureel echoscopisch onderzoek 2e trimester

Meer informatie over prenatale screening vind je:

Wie komt in aanmerking voor prenatale screening?
Alle zwangere vrouwen kunnen vragen om een prenatale screening. Zo’n screening staat los van uw leeftijd, uw gezondheid en de vraag of er erfelijke en/of aangeboren aandoeningen in uw eigen familie of die van uw partner voorkomen.

Aanmelden

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Uw vragen/bericht