Regelen

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden. Naast alle leuke voorbereiding voor de baby vind je hieronder nog een aantal andere belangrijke zaken.

Huisarts
Het is raadzaam om je huisarts in te lichten dat je zwanger bent. Het is handig voor je huisarts om te weten dat je zwanger bent bij het bijvoorbeeld voorschrijven van eventuele medicatie. Soms heeft de huisarts ook nog aanvullende informatie voor ons, zoals allergieën voor bepaalde medicatie of medische gegevens die belangrijk zijn om te vermelden aan ons, omdat dat van invloed kan zijn voor je zwangerschap.

Kraamzorg
De kraamverzorgster komt na de bevalling bij jullie thuis om de controles van moeder en de baby te doen. Zij helpt ook met de verzorging van de baby. De kraamverzorgster is er de eerste week nadat de baby geboren is. Het is belangrijk om kraamzorg op tijd te regelen. Wij raden je aan de kraamzorg te regelen na de termijnecho, maar voor de 20e week.  Zorgverzekeringen vergoeden (grotendeels) de kraamzorg. Kijk dit altijd even na bij je zorgverzekering. Je kunt het beste met je zorgverzekeraar contact op nemen aangezien zij contracten hebben met verschillende kraamcentra. Je kunt dan zelf je voorkeur doorgeven.

Wij werken prettig samen met een aantal kraamcentra, wanneer je er zelf niet uitkomt kan je ons altijd om advies vragen.

Verzekering

Het aanmelden van je zwangerschap is niet verplicht bij je zorgverzekering. Vaak raden wij dit wel aan. Zorgverzekeringen hebben soms contracten met kraamzorgcentra en ze verzorgen (meestal) het kraampakket.

Soms het verstandig om je verzekering extra op te hogen om bepaalde kosten vergoedt te krijgen. Dit is niet altijd het geval. Je verzekering mag je ten alle tijden aanpassen. Overstappen naar een andere verzekeraar kan niet daar gelden de normale regels voor. Bepaalde kosten die gemaakt worden in de zwangerschap vallen onder je eigen risico.

Na de aangifte ontvangen jullie het BSN nummer van jullie kindje. Hiermee kan jullie kindje ingeschreven worden bij de verzekeraar. Let op dit moet binnen een bepaalde periode gebeuren.

Erkennen

Als jullie getrouwd zijn, of een geregistreerd partnerschap hebben. Hoef je voor de erkenning niets te regelen. Zo niet, dan is de partner niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Je moet hiervoor eerst bij de gemeente erkenning aanvragen. Je partner heeft schriftelijke toestemming van jou nodig wanneer je er zelf niet bij kunt zijn. Er zijn 3 momenten waarop je kunt erkennen: Voor de geboorte van het kind, bij de geboorteaangifte en na de geboorteaangifte. Je kunt voor de erkenning van je kind een afspraak maken bij de gemeente.

Erkenning leidt niet automatisch tot het verkrijgen van gezag over het kind (alleen als de vader met de moeder is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft). Gezag – of zeggenschap over het kind – moet apart worden aangevraagd bij de kantonrechter.

Kraampakket

Je hebt altijd een kraampakket nodig, ongeacht waar je wilt bevallen. Meestal regelt de verzekeraar het kraampakket. Dit zit niet meer standaard in het basispakket. Het pakket wordt rond week 30 bij je thuis bezorgd.

Krijg je geen pakket van de verzekeraar, dan kan je deze bij de apotheek, drogist of babyspeciaalzaken aanschaffen. Zelf een pakket samen stellen via familie of vrienden kan ook

“Vluchtkoffer”

Een vluchtkoffer, zo noemen wij een tas of koffer die je klaar hebt staan voor het ziekenhuis. Of je nu thuis bevalt of naar het ziekenhuis wilt voor de bevalling zorg dat er met 37 weken zwangerschap een tas klaar staat voor het geval we snel wegmoeten. Als je thuis wilt bevallen is mogelijk dat je tijdens of vlak na de bevalling te maken krijgt met complicaties. Soms hebben we dan geen of weinig tijd om spullen bij elkaar te zoeken en midden in de weeën is er een grote kans dat je zelf spullen vergeet. Zorg daarom dat er een tas klaar staat met alle spullen erin of ernaast. Als iemand anders de spullen meeneemt ligt alles al bij

Aanmelden

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Uw vragen/bericht