Breken van de vliezen

Hoe vaak breken de vliezen spontaan?
In 10% van alle bevallingen breken de vliezen spontaan, voordat er weeën zijn. Het kan dus gebeuren zonder enig teken vooraf, maar gebeurt vaker als je al weeën hebt. Het gebeurd ook regelmatig dat wij je vliezen moeten breken tijdens de bevalling.

Hoe herken je vruchtwater
Vruchtwater is over het algemeen een heldere, witte of roze vloeistof, maar het kan ook witte vlokjes (vernix) bevatten. Je kan vruchtwater niet ophouden zoals urine en het ruikt zoetig. Vruchtwater verlies je continu. Zodra jij of je kindje beweegt zal er weer vruchtwater komen. Vruchtwater wordt ook continu opnieuw aangemaakt. Je kindje zal nooit ‘droog’ komen te liggen.
Het vruchtwater kan ook groen, geel of bruin zijn. Dan heeft je kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Dit betekend altijd een medische bevalling onder supervisie van een arts in het ziekenhuis.

Probeer iets van dit vocht op te vangen in een glas en bewaar een nat maandverband. Bij twijfel zullen wij dit moeten beoordelen.

Adviezen
Soms is het hoofdje nog niet goed ingedaald tijdens de zwangerschap. Dit vertellen we je dan altijd duidelijk tijdens de controle op het spreekuur. In dat geval moet je ons meteen bellen als de vliezen breken, dag en nacht. We willen het kindje dan graag nog een keer extra controleren.

Indien de vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën adviseren we je niet in bad te gaan, geen tampons in te brengen en niet te vrijen. Wij zullen ook geen inwendig onderzoek doen. De reden van deze instructies zijn dat de natuurlijke barrière om bacteriën buiten te houden weg is.

Aanmelden

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Uw vragen/bericht